Saraco käyttää evästeitä parantaakseen selauskokemustasi. Jatkamalla verkkosivuston käyttöä hyväksyt Evästeet.
Close

Etsi sivustolta

Uniikkeja koteja jokaiseen elämäntilanteeseen – suunnittele sinulle sopiva asunto konsulttialoitteisen ryhmärakennuttamisen avulla

30.03.2022 /

Ryhmärakennuttaminen on ollut nosteessa viime vuosina, sillä yhä useampi haluaa vaikuttaa siihen, millaiseksi oma asunto räätälöidään. Ryhmärakennuttamisen suomalaisena edelläkävijänä haluamme tarjota tulevaisuudessakin laadukkaita uudisasuntoja kilpailukykyiseen hintaan.

Rakentaisitko itse hartiapankilla oman talon, ostaisitko ihka uuden asunnon valmiina, vai osallistuisitko yhteisölliseen ryhmärakennuttamishankkeeseen? Uuden asunnon hankintaan on olemassa nykypäivänä lukuisia erilaisia ratkaisuja.

Konsulttialoitteinen ryhmärakennuttamismallimme on tuonut oman kiinnostavan vaihtoehdon Suomen asuntomarkkinoille, sillä siinä yhdistyvät omatoimirakentamisen ja rakennusliikevetoisen asuntorakentamisen parhaat puolet.

”Tarjoamme aina asiantuntija-aloitteisissa ryhmärakennuttamishankkeissa talon tuleville asukkaille täyden palvelun paketin, jotta uuden kodin hankinta sujuu mahdollisimman mutkattomasti”, vakuuttaa ryhmärakennuttamishankkeistamme vastaava Juha Sarakorpi.

 

RR-malli perustajaosakkaan tukena rakennuttamisprojektissa

Toimintamme perustuu innovatiiviseen RR-malliin. Se kuvaa askel askeleelta, kuinka konsulttialoitteinen ryhmärakennuttamishanke etenee:

 1. Käynnistämme hankkeen valmistelun
 • Etsimme ryhmärakennuttamishankkeelle soveltuvan tontin ja valmistelemme hankkeen asemakaavan vaatimusten mukaan.
 • Aloitamme hankkeen suunnittelun ja kokoamme yhteen kaikki tarvittavat ennakkotiedot, sopimukset, kustannukset ja tiedot asunnoista tulevaa asukasryhmää varten.
 1. Kokoamme asukasryhmän asunto-osakeyhtiötä varten
 • Keräämme kasaan asukasryhmän, jolloin jokainen asukas saa tutustua hankkeen tietoihin, kuten sopimuksiin, suunnitelmiin, kustannusarvioon ja aikatauluun.
 • Kun riittävä määrä asuntoja on varattu asukkaille, autamme heitä perustamaan asunto-osakeyhtiön. Asukkaista tulee perustajaosakkaita.
 1. Suunnittelemme asuntokohteet yhdessä asukkaiden kanssa
 • Asunto-osakeyhtiön perustamisen jälkeen asuntojen tulevat omistajat pääsevät suunnittelemaan omia asuntojaan yhdessä arkkitehdin kanssa.
 • Asukkaat saavat vaikuttaa myös yhtiön yhteistilojen suunnitteluun.
 1. Rakennutamme talon sen tuleville asukkaille
 • Kilpailutamme rakennusurakat, jotka asunto-osakeyhtiö hyväksyy. Tämän jälkeen käynnistämme varsinaisen rakentamisen.
 • Rakennusvaiheen aikana asukkaat pääsevät seuraamaan, kuinka oma asunto valmistuu.
 • Yhtiön asettamat valvojat huolehtivat, että lopputulokset vastaavat suunnitelmia.
 1. Toivotamme asukkaat tervetulleiksi koteihinsa
 • Kun rakennus on valmis ja koko rakennusurakka hyväksytty, asukkaat pääsevät muuttamaan uusiin koteihinsa, jotka on räätälöity heitä varten.
 • Vastaamme vielä asuntojen valmistumisen jälkeen siitä, että urakoitsijat suorittavat takuuajan velvoitteensa.

 

Lopputuloksena omannäköinen unelmien koti

Asiakaslupauksemme mukaan asuntoja voidaan räätälöidä aina kunkin asukkaan yksilöllisten tarpeiden ja toiveiden mukaan. Niinpä nykyään kuka tahansa pystyy toteuttamaan omat asumishaaveensa myös kerrostalossa.

”Emme siis tee asuntoja valmiiseen muottiin keskivertoasukkaalle vaan suoraan tietylle asukkaalle. Asukkaat saavat suunnitella asuntojaan yhdessä arkkitehdin kanssa, mitä moni arvostaa todella paljon”, Sarakorpi tähdentää.

Tyypillisesti asukkaat pääsevät vaikuttamaan tulevan kotinsa pohjapiirrokseen, materiaaleihin ja värimaailmaan sekä yhteistilojen suunnitteluun yhdessä muiden asukkaiden kanssa. Tavallisesti henkilökohtaiset muutostoiveet kohdistuvat keittiöön sekä kylpyhuone- ja saunatiloihin.

”Joskus jopa pieniä asuntoja on yhdistetty isommiksi. Asuntojen muuntelumahdollisuus on siis aivan eri luokkaa kuin perinteisessä asuntokaupassa”, Sarakorpi korostaa.

 

Kustannustehokasta ja yhteisöllistä asumista

Vaikka ryhmärakennuttamiskohteissa satsataan asuntojen yksilöllisiin ratkaisuihin, kokonaiskustannukset pysyvät varsin maltillisina. Koska asiantuntijakonsultti kilpailuttaa kaikki rakennushankinnat ammattitaitoisesti, asukas saa laadukkaan asunnon kilpailukykyiseen hintaan.

Sarakorpi kertoo, että asunnon kustannukset muodostuvat läpinäkyvästi tonttikustannuksista, liittymismaksuista, hankekehitys-, suunnittelu- ja rakennuskustannuksista sekä hallintokustannuksista.

”Jos perustajaurakoitsijan rakennushankkeessa lopullinen hinta perustuu markkinahintaan, konsulttialoitteisessa ryhmärakennuttamishankkeessa hinta määräytyy rakennuskustannuksien mukaan. Varsinkin kalliilla alueilla kustannusetu voi olla iso”, Sarakorpi huomauttaa.

Kustannustehokkaan asumisratkaisun kylkiäisenä asukkaat saavat muuttaa kohteeseen, johon on jo rakennusprojektin aikana muodostunut yhteisöllinen ilmapiiri. Yhteisöllisyys on lisäarvo, josta moni asukas ilahtuu erityisesti.

”Asuminen juuri ryhmärakennuttamiskohteessa tuntuu todennäköisesti merkityksellisemmältä, koska omat naapurit ovat jo tuttuja ja heidän kanssaan saa vaikuttaa talon toimintoihin.”

Saracosta ryhmärakennuttamisen pioneeri

Kipinä ryhmärakennuttamiselle sai alkunsa jo 1990-luvun loppupuolella, kun toteutimme toimitilahankkeita erityyppisten organisaatioiden räätälöityihin tarpeisiin Helsingissä ja Espoossa. Sittemmin laajensimme ja sovelsimme samaa periaatetta asuntorakentamiseen.

”Saracoa voi kutsua ryhmärakennuttamisen uranuurtajaksi Suomessa, sillä olemme käytännössä luoneet alusta pitäen konsulttialoitteisen ryhmärakennuttamisen mallin”, Sarakorpi kertoo.

Ensimmäinen asuinrakennuksemme kohosi Helsingin Jätkäsaareen vuonna 2014.

Samoihin aikoihin työskentelimme aktiivisesti ryhmärakennuttamislain eteen, jotta säätely ja rahoitusmaailma saataisiin tukemaan tämänkaltaista rakentamista ja pankit myöntämään yhtiölainoja asukkaiden perustamille asunto-osakeyhtiöille.

Vuonna 2015 laki astuikin voimaan, mikä on sujuvoittanut ryhmärakennuttamista ja laajentanut toimintamahdollisuuksia entisestään. Nyt olemme saaneet pystyyn neljä kerrostaloa ja kesän 2022 korvalla käynnistyy viides rakennushanke.

”Kysyntää ryhmärakennuttamishankkeille on merkittävästi myös pääkaupunkiseudun ulkopuolella, sillä asukkaiden kokemukset ovat olleet niin hyviä. Uskon, että potentiaalia tällaiselle asuntorakentamiselle löytyy myös tulevaisuudessa”, Sarakorpi toteaa hymyillen.

Saraco, sinun kumppanisi ryhmärakennuttamisessa.

Vaihtoehto asunnon ostamiselle

Ryhmärakennuttaminen on mielenkiintoinen vaihtoehto uuden asunnon hankkimiselle. Ryhmärakennuttamalla et siis osta valmista asuntoa, vaan toimit itse kohteen rakennuttajana. Näin saat laadukkaan asunnon kilpailukykyiseen hintaan.

Projektinjohtoa alusta loppuun

Sinun ei tarvitse olla rakennuttamisen asiantuntija, sillä me olemme. Käymme yhdessä läpi kaikki oleelliset asiat hankkeesta, sen toteutuksesta, aikatauluista ja kustannuksista. Olemme kumppanisi, joka valvoo etujasi.

Monien mahdollisuuksien koti

Ryhmärakennuttamalla saat asunnon räätälöinnille paljon mahdollisuuksia. Pääset vaikuttamaan muun muassa tulevan kotisi pohjapiirrokseen, materiaaleihin ja värimaailmaan sekä yhteistilojen suunnitteluun muiden asukkaiden kanssa.